Servicii medicale nou infiintate in cadrul compartimentului MFRM

20.06.2023

◄ Înapoi

Tratamentul Spasticității cu Toxină Botulinica la
Spitalul Județean de Urgență Slobozia

Spasticitatea musculară reprezintă creșterea tonusului pe anumite grupe musculare mai frecvent la nivelul membrelor superior sau inferior fiind o cauză majoră de dizabilitate. Practic pacientul are grupe musculare foarte întărite care determina dificultate în efectuarea mișcărilor obișnuite, poziții vicioase, retracturi de tendoane, spasme musculare și durere cronică.
Spasticitatea apare la pacienții cu hemipareze, tetrapareze generate de accidente vasculare cerebrale, traumatisme cerebrale, traumatisme și afecțiuni ale coloanei vertebrale.
Tratamentul spasticității a reprezentat intotdeauna o provocare pentru medicina de recuperare. Cel mai des utilizata este medicația antispastica orală și în trecut injectările cu alcool sau fenol. Kinetoterapia si procedurile de fizioterapie sunt frecvent utilizate la pacienții spastici.
Tratamentul cu toxină botulinică injectat țintit pe muschii spastici este soluția modernă cu eficacitate sporită pentru că reduce spasticitatea doar pe grupele musculare suferinde diminuând astfel pozițiile vicioase, retracturile tendinoase durerea cronică și în final dizabilitatea pacientului.
Extrem de importantă este tehnica injectării toxinei botulinice la nivelul muschilor spastici. Precizia injectării este capitală pentru efectul terapeutic maxim și evitarea complicațiilor, de aceea injectarea și dozajul se fac după un protocol strict pentru fiecare grupa musculară.
În cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia efectuăm injectare de toxina botulinică sub control ecografic astfel avem în permanent controlul asupra injectării, astflel sporind siguranța și eficiența procedurii .
Serviciul medical este decontat de sistemul național de asigurări de sănătate, efectuându-se la indicația medicului după consult, cu programare ( la cabinetul MFRM ), prin internare de o zi.