Focus

 

Igiena și prevenția infecțiilor nosocomiale

O infectie este numitã nosocomialã dacã este absentã la internarea pacientului si apare în 72 de ore dupã internare

Ce sunt infecțiile nosocomiale?

Infecţiile nosocomiale reprezintă infecţiile contractate de un pacient în cursul internării într-o unitate sanitară. Sunt considerate nosocomiale infecţiile apărute la cel puţin 48 de ore de la data internării .
Toţi pacienţii spitalizaţi sunt expuşi riscului de a dezvolta o infecţie nosocomială, totuşi, unii dintre aceştia sunt mai vulnerabili: vârstnicii, copii foarte mici, persoanele cu boli cronice, în special diabet zaharat, fumătorii, persoanele cu afecţiuni maligne sau care primesc tratament imunosupresor (chimioterapie, corticoterapie, radioterapie).

Surse de infectie

Persoanele

Bacteriile trăiesc în organismul uman fără a crea probleme. Orice dezechilibru al florei normale a organismului provocat prin boală sau prin intervenţia medicală poate duce la apariţia infecţiilor.Personalul medical, apartinãtorii si vizitatorii cu infecţii acute sau purtători sănătoşi de germeni pot contribui la apariţia infecţiilor nosocomiale. Obiectele şi suprafeţele pot fi contaminate prin contactul cu mâinile sau cu fluidele biologice (sânge, secreţii bronşice, secreţii digestive, urină, etc).

Mediul înconjurãtor

Apa, aerul, alimentele, plantele, materialele medicale, medicamentele contaminate pot provoca infecţii în special la organismele cu sistemul imunitar slăbit.

Lupta împotriva infectiilor nosocomiale

Studiile de specialitate au demonstrat că respectarea regulilor de igienă şi de bună practică medicală contribuie la prevenirea a mai mult de o treime din totalul infecţiilor nosocomiale.

Igiena mâinilor

Spălarea mâinilor reprezintă una dintre cele mai importante metode de prevenire a transmiterii infecţiilor nosocomiale. Spălarea cu apă şi săpun timp de minimum 15 secunde contribuie la îndepărtarea unui mare număr de microorganisme. Este recomandată spălarea cât mai frecventă a mâinilor, în special după utilizarea toaletei şi înainte de a
consuma alimente.

Igiena corporalã

Igiena corporală zilnică (duş, spălarea dinţilor) este necesară pentru reducerea încărcăturii microbiene a tegumentului şi a cavităţii bucale. Duşul zilnic este recomandat şi în cazul pacienţilor operaţi sau care prezintă dispozitive medicale (tuburi de dren, catetere), aceştia fiind ajutaţi de personalul medical pentru refacerea pansamentelor sau protejarea de apă a dispozitivelor.

Igiena mediului de spital

Reducerea încărcăturii microbiene a aerului şi a suprafeţelor se realizează prin următoarele metode:
- curăţarea şi dezinfecţia zilnică a pavimentului, patului, noptierelor, instalaţiilor sanitare
- manevrarea cu atenţie a lenjeriei de pat si a paturilor, evitând agitarea inutilă a acestora
- colectarea deşeurilor în recipente prevăzute cu capac
- aerisirea cât mai frecventă a încăperilor prin deschiderea ferestrelor. Aerisirea este obligatorie în cursul curăţeniei şi al schimbării lenjeriei de pat.

Recomandãri pentru familie si vizitatori
REGULI GENERALE DE IGIENĂ

Numãrul maxim de vizitatori admisi la un pacient este de douã persoane.
Se interzice vizitarea pacienților de cãtre persoanele care prezintã simptome ale unei boli infecto-contagioase (în special virozã respiratorie, boalã diareicã acutã, boalã eruptivã, etc.).
La intrarea în secție vizitatorii vor avea echipament de protecție asigurat de spital: halat sau pelerinã, iar în secții de terapie intensivã, hemato-oncologie și botoșei si mascã.
Se vor folosi circuitele și cãile de acces semnalizate pentru vizitatori.
Vizitatorii nu vor determina pacienții sã iasã din incinta spitalului în ținuta de spital.
Vizitatorii nu au voie:
- să se aşeze pe patul pacientului
- să atingă mesele de tratament, cărucioarele de pansamente,echipamente sau
aparatura medicală;
Se vor respecta indicațiile medicului curant cu privire la alimentele permise, în funcție de specificul afecțiunii și al procedurilor de diagnostic sau tratament aplicate.
Nu se vor aduce în spital alimente perisabile (creme, înghețatã, ouã de casã, lapte de casã, etc.).
Nu se vor aduce flori pacienților internați deoarece in saloane nu se admit ghivece cu flori, vase cu flori taiate .
Vizitatorii vor respecta indicaţiile personalului medico-sanitar privitoare la măsurile aplicate
în situaţii epidemiologice deosebite (carantină, etc.).

CEA MAI EFICIENTA METODA DE A PREVENI INFECTIA NOSOCOMIALA ESTE DE A RESPECTA REGULAMENTUL DE SALON

 • Bolnavii vor avea asupra lor şi vor folosi obiecte personale de igienă: prosop, săpun, piepten, pastă şi periuţă de dinţi, hârtie igienică, etc.
 • Bolnavii vor efectua zilnic igiena generală sau parţială în cazuri speciale: ex. cei imobilizaţi la pat.
 • Bolnavii vor respecta instrucţiunile indicate de persoanalul medical în legătură cu modul de administrare a medicamentelor.
 • Uşa salonului va fi menţinută închisă; aerisirea se face numai pe geam, de mai multe ori pe zi.
 • Conform Legii 349/2002 în spital este interzis fumatul.
 • Este interzis pentru bolnavii deplasabili să mănânce în salon; cei imobilizaţi la pat vor servi masa respectând instrucţiunile personalului.
 • Bolnavii nu au voie să folosească ziare pentru a mânca pe ele, sau să tapeteze noptierele; alimentele nu vor fi depozitate între geamuri sau în sertare lângă obiecte de igienă şi medicamente.
 • Este interzisă păstrarea bagajelor în salon, sub paturi, bolnavii vor depune îmbrăcămintea de stradă la magazia de haine.
 • Regulamentul de salon interzice ca pacienţii să aducă în salon ghivece cu flori sau să pună flori tăiate în apă.
 • Ieşirea sau plecarea din secţie se face numai cu permisiune medicală.
 • Este interzis ca bolnavii să se deplaseze la consultaţiile interclinice în pijama, ei vor fi protejaţi cu halat de molton de protecţie (personal sau din dotarea salonului) şi însoţiţi de personalul spitalului
 • Bolnavii se vor informa de la personal cum se colectează deşeurile menajere şi medicale.
 • Vizitele aparţinătorilor vor respecta programul de vizită afişat şi vor intra în salon numai după ce vor primi halat sau pelerină de protecţie.
 • Este interzis pentru vizitatori sau însoţitori să se aşeze pe paturile bolnavilor
 • Bolnavii sunt rugaţi să păstreze curăţenia, ordinea şi integritatea obiectelor sanitare, mobilierului şi lenjeriei din dotarea salonului.

Siguranta pacientilor

Circulatia în spital

Puteţi circula în spital, respectând zonele de securitate. Unele zone sunt interzise publicului, altele au acces restricţionat; Vă rugăm să respectaţi afişajul! Dacă sunteţi internat, vă rugăm să anunţaţi cadrele medicale când intenţionaţi să vă deplasaţi în spital. Evitaţi pe cât posibil să folosiţi scările dacă nu sunteţi însoţiţi.

Siguranta în caz de incendiu

Mijloacele tehnice pentru lupta împotriva incendiilor sunt verificate periodic de o echipă de specialişti.Consemnele sunt afişate în toate zonele circulate ale spitalului. Vă rugăm să respectaţi afişajul, iar în caz de incendiu anunţaţi locul şi etajul unde s-a declanşat incendiul.
- sunaţi la 112
- spargeţi sticla de securitate pentru a avea acces la hidrant

ATENŢIE!

 • în caz de incendiu nu folosiţi lifturile!
 • nu interveniţi la instalaţiile electrice!
 • nu închideţi şi deschideţi robineţii caloriferelor!
 • nu blocaţi sistemele de închidere automată a uşilor de acces!

Dacă evacuarea este necesară, vă rugăm să vă conformați ordinelor pe care le primiți !!!